הדברים הבאים אינם מחליפים ייעוץ משפטי. השאלה האם הקלטת שיחות הינה חוקית, שיש לבחון לפי כל סיטואציה. לכן, ככל שעולה הרצון להקלטת שיחות יש להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום זה.
למה משמשות הקלטות שיחות?
הקלטה הינה תיעוד אמין וחזק עבור שיחות ואירועים שהתרחשו במציאות. לצד שהוקלט יהיה קשה לטעון כי הדברים המושמעים בהקלטה לא קרו ולא נבראו. וכך יהיה קל יותר להוכיח ולהצדיק את הצד שלכם, ולמנוע אי-הבנות. באלו מקרים כדאי להקליט?
- שיחה עם שירות לקוחות.
- פגישה עם לקוח.
- שיחה עם מנהל.
- פגישה עם שותף.
- ובכל מקרה שעולה החשש לאי-הבנות עתידיות.
מתי הקלטת שיחות מותרת?
על פי חוק האזנת סתר – כל עוד אתם צד בשיחה מותר להקליט אותה. למעט מקרים חריגים שנציין בהמשך. כלומר, כל עוד אתם משתתפים בשיחה בין אם פנים אל פנים ובין אם בטלפון, זכותכם להקליט את השיחה. אפשר ליידע את הצד השני בכוונתם להקליט את השיחה, אך אין זה הכרח. מעבר לכך, הודעה לצד השני על הכוונה להקלטה או הודעה כי השיחה מוקלטת תשנה ברוב המקרים את אופי השיחה. מכיוון שהודעה כזו נתפסת לרוב כאיום לשימוש בהקלטה זו בעתיד.
אז אם מותר להקליט למה חברות שונות מיידעות את הלקוחות בשיחות טלפון על ההקלטה? יש לכך סיבות מגוונות, שמקורן אינו בחוק. לחברות ישנה הזכות להקליט את השיחות עם כל לקוח או ספק כל עוד הן צד בשיחה ולא סותרות את המקרים הספציפיים שיפורטו מטה.
ההבדל בין האזנת סתר להקלטה:
חוק האזנת סתר מגדיר באופן ברור מהי האזנת סתר.
"
"האזנה" – האזנה לשיחת הזולת, קליטה או העתקה של שיחת הזולת, והכל באמצעות מכשיר;
"האזנת סתר" – האזנה ללא הסכמה של אף אחד מבעלי השיחה;
" המאזין האזנת סתר שלא על פי היתר כדין, דינו – מאסר חמש שנים"
"
אם אדם משתתף בשיחה, אז חלה הסכמה של הצדדים להקשבה שלו. מכאן נובע שמותר לו להקשיב ולהקליט באמצעות מכשירים את השיחה. מנגד, האזנת סתר הינה עשיית אחד מהדברים הללו ללא הסמכת אחד מהצדדים. זה לא אומר שצריך ליידע את הצד השני כי אתם מקליטים את השיחה, זו זכותם כל עוד אתם משתתפים בה.
האזנת סתר חוקית במקרה בו גופי הביטחון קיבלו אישור לכך. זאת בכדי למנוע עבירות וכדי לחקור אותן, וכל זאת לטובת ביטחון המדינה.
אז כשמותר להקליט מותר גם להשתמש בהקלטה לכל צורך?
לא, הקלטת שיחות ושימוש בהן כראייה משפטית שונה בתכלית מהפצה של חומרים מוקלטים. מותר להשתמש בהקלטה בכל שימוש שהוא חוקי. זאת אומרת אם ההקלטה נועדה לפגיעה בפרטיות או פגיעה בצנעת הפרט ההקלטה אינה חוקית. בנוסף, יש לשמור על ההקלטה מכל משמר. הפצת ההקלטה או הדלפה של החומרים שלה יכולה לעורר בעיות רבות.
דוגמאות בהן גם הקלטה שהוקלטה כחוק חייבת להישמר באופן דיסקרטי:
- חברה שמקליטה שיחות עם לקוחות ובשיחות נקלטים פרטי אשראי. אם החברה לא תשמור על המידע באבטחה מיטבית, דליפה של המידע עלולה לגרום לפגיעה חמורה ללקוחות.
- חבר שמקליט שיחה עם חברו ובשיחות נאמרים תכנים אישיים ואף מיניים. המידע הוא אישי והפצתו אינה חוקית ויכולה לפגוע אנושות במוקלט.
לכן אם בחרתם להקליט חשוב לשמור על המידע בצורה מאובטחת. למשל, אם אתם משתמשים בנייד כאחסון שיחות יש לאבטח את הנייד. זאת באמצעות סיסמה לטלפון ואף סיסמה אחרת לאפליקציית הקלטת השיחות ולגישה לקבצי ההקלטות. כמו כן באחסון במחשב. אם אתם מאחסנים בדיסק-און-קי את השיחות יש לשמור אותו במקום נעול.
מתי אסור להקליט שיחות?
ישנם מקרים מסוימים בהם גם אם הצד בשיחה מקליט אותה ההקלטה אינה חוקית. מקרים אלו מתעוררים בהתנגשות עם חוקים אחרים שמסיבות שונות אוסרות את ההקלטה.
למשל כללי האתיקה של עורכי הדין מגבילים את חופש פעולתם של עורכי הדין:
"(א) לא יקליט עורך דין שיחה עם לקוחו או עם עורך דין אחר, אלא בידיעתם.
(ב) עורך דין המקליט דיון בבית המשפט יודיע על כך לבית המשפט.
(ג) לא יעשה עורך דין שימוש בהקלטה שנעשתה תוך הפרת סעיף זה."
הסעיף מגביל באופן ברור את עורכי דין להקליט שיחות.
בנוסף, חל איסור על עובד מדינה להקליט את חברו או מעבידו. וחל איסור להקלטת חקירה על ידי נחקר.
אני רוצה להקליט שיחה לשימוש כראייה, איך הכי כדאי לעשות את זה?
לא כל הקלטה תוכל לשמש כראייה מוצקה. כדאי שתשמש ככזאת יש לשים לב לדגשים הבאים:
- הקלטה בסביבה שקטה – רעשי רקע רבים יקשו על השמע. בעקבות כך מילים חשובות יכולות לא להישמע. בנוסף, זיהוי הדוברים יכול להיות קשה עד בלתי אפשרי בסביבה רועשת במיוחד.
- שידור "עסקים כרגיל" – בפגישה אותה אתם רוצים להקליט יש לשמור על קור רוח, ולהתנהל כרגיל. אם הצד השני ירגיש את הלחץ שלכם או יבין שאתם מתכננים להקליט אותו הוא לא ינהג כמו שאתם רוצים שינהג. ובמקרים רבים לא יגיד דברים רגישים אותם אתם רוצים שיאמר.
- לשמור על ההקלטה מכל משמר – מומלץ לשמור את המידע על ההקלטה אצלכם ואצל עורך דינכם בלבד. מידע כזה שידלוף יכול להגיע לצד השני ועד המשפט אין סיבה שהוא יידע על כך. בנוסף, מומלץ מאוד לשמור עותק של ההקלטה לגיבוי במקום נעול ושמור היטב.
לסיכום, בבואכם להקליט שיחות חשוב להתייעץ עם איש מקצוע. הן מצד מתמלל שמכיר את עולם תמלול ההקלטות, והן מצד עורך דין שמכיר את החוקים בנוגע להקלטות. רק כך תוכלו להשיג את מבוקשכם ולהימנע ממאמצים מיותר, השקעת כספים מיותרים ולמנוע מעבר על החוק.
בצוות שלנו יש מתמללים עם התמחויות ספציפיות בתמלול הקלטות משפטיות. כך אנו יכולים לתת לכם את השירות הטוב ביותר והאיכותי ביותר, במחיר המשתלם ביותר. פנו אלינו עוד היום להצעת מחיר אטרקטיבית.