במה המאמר יעסוק?
- הקדמה – מה זה תמלול ראיונות ואת מי הוא משרת?
- איך כדאי להתכונן לריאיון?
- איך מקליטים ראיון באופן מיטבי?
- סגנון תמלול ומה ניתן לבקש מהמתמלל?
- סיכום
1. הקדמה – מה זה תמלול ראיונות ואת מי הוא משרת?
תמלול ראיונות הוא אחד מסוגי התמלול אותו אנו מספקים. ישנם שלושה תחומים עיקריים בהם מתבצע תמלול להקלטה של ראיונות. ריאיון למחקר איכותני, ריאיון לעיתונות, וריאיון לכתיבת סיפור חיים. המשותף להם, שיח בין שני אנשים או יותר, במטרה להפיק מהתוכן תועלת. הריאיון הוא בעצם אמצעי ליצירה מורכבת יותר. וכמו במנה במסעדת גורמה, ככל שחומרי הגלם יהיו איכותיים יותר, כך גם התוצאה הסופית תהיה טעימה ומאוזנת יותר.
2. איך כדאי להתכונן לריאיון?
לא ניתן לצפות את תהליך הריאיון על בוריו. אך ניתן להתכונן אליו, וכך לשפר את התוצאה הסופית מבעוד מועד.
המלצות וטיפים לקבלת הריאיון הטוב ביותר:
1. יצירת סביבה מאפשרת ונוחה
מטרת הריאיון היא לשקף את האמת של המרואיין. אמת שבדרך כלל מתגלה בשצף שיחה באווירה נעימה ובטוחה. אך מנגד, הריאיון הוא זירה טכנית יותר. מוקלטת, בעלת מבנה כוחות סדור של מראיין ומרואיין, ושאלות ידועות מראש.
לכן, כדאי לנסות ולהכין את הסביבה בצורה הטובה ביותר. למשל:
1.1 שתפו את המרואיין
רוב בני האדם אוהבים תחושת ודאות. זה משקיט אצלם פחדים וחששות שיכולים להתעורר בסביבה לא בטוחה. לכן, כדאי לשתף את המרואיין בעוד מעוד במטרת המחקר, האופן בו הריאיון הולך להתבצע, מסגרת הזמנים ודוגמה לכמה שאלות. חשוב להדגיש שאין תשובות נכונות או לא נכונות, ומטרת הריאיון היא לקבל תמונה כמה שיותר אוטנטית אודות המרואיין.
1.2 קיימו מספר דקות של שיחה חברית
כדי להוריד את הלחץ והמתח של מפגש ראשוני, מומלץ לשבור את הקרח עם שיחה בלתי פורמלית ולא מוקלטת. אם הפגישה היא פנים אל פנים, מומלץ לאכול משהו קטן. נמצא שאנשים רגועים יותר לאחר שאכלו משהו, אפילו אם רק נשנוש.
1.3 הבטיחו דיסקרטיות
כדי שהדובר ידבר בחופשיות, הדיסקרטיות משחקת תפקיד מאוד חשוב. הבטיחו כי פרסום עתידי של התוצרים יהיה בעילום שם, וללא פרטים מזהים.
2. החלק הפורמלי של הריאיון
גם בחלק זה, מטרתכם לשמור על אווירה נעימה ונינוחה שתאפשר למרואיין להיפתח. עם זאת, עליכם להקפיד לשאול את השאלות שהכנתם כדי שתוכלו להפיק את המירב מהריאיון. הדבר דורש מיומנות שיחה, רגישות ואיזון נכון.
דברים שעליהם כדאי להקפיד בחלק זה:
2.1 פתיחה בשאלה רחבה המזמינה סיפור
הדבר שאתם רוצים להימנע ממנו הוא תשובות של כן ולא. לכן, שאלה כמו: "איך הגעת לעבודה עם נוער בסיכון?" היא שאלה נהדרת. היא מזמניה את המרואיין לספר על תהליך. במהלך הסיפור הוא ידגיש את הנקודות שחשובות לו, ואתם תוכלו לצלול פנימה עם שאלות נוספות.
2.2 כתיבת הערות לעצמך
תוך כדי דברי המרואיין מומלץ לכתוב בצד רשימת שאלות המשך שברצונך לשאול אותו. כך, כשהוא יסיים את הסיפור אפשר לשאול שאלות עומק בלי לקטוע אותו בזמן דבריו. אם הוא יתייחס לדברים אלו, ניתן למחוק אותם מהרשימה.
2.3 להרגיש בנוח לעצור ולחשוב
לפעמים לאחר שהמרואיין סיים את דבריו, אנו עלולים להתבלבל לרגע מכמות המידע. זה טבעי ורצוי לעצור לרגע ולחשוב כיצד להמשיך. כדאי לעבור על כל השאלות שהכנו מראש לוודא שקיבלנו מענה לכל השאלות שתכננו לשאול. ורק לאחר וידוי זה, לסיים בתודה גדולה למרואיין.
3. איך מקליטים ראיון באופן מיטבי?
ככל שההקלטה תהיה איכותית יותר, כך התמלול יהיה מדויק יותר. לכן, כדאי להשקיע בהקלטה איכותית ואף לנסות את מכשירי ההקלטה מבעוד מועד. בשיחה מרחוק, ניתן להקליט עם אפליקציה ייעודית לטלפון הנייד, או דרך אפשרות ההקלטה בזום. שימו לב, שאם תרצו להקליט בזום, השיחה מוגבלת ל-40 דקות למשתמש חינמי. אם תרצו לערוך ריאיון ארוך יותר, התכוננו מראש והכינו את המרואיין לכך שתצטרכו להיכנס מחדש לשיחה.
טיפים להקלטה איכותית:
3.1 שימוש בשני מכשירי הקלטה
הדבר מעולה משני היבטים. הראשון, כך יש גיבוי להקלטה במקרה של תקלה. השני, כששמים מכשיר אחד ליד המראיין ומכשיר שני ליד המרואיין, שני הדוברים מוקלטים בצורה האידאלית ביותר. כך, אם יש מילה או משפט לא נשמעו טוב במכשיר אחד, המתמלל יכול לעבור ולהקשיב להם במכשיר השני.
3.2 היכרות עם מכשיר ההקלטה וביצוע ניסוי כלים – לפחות יום מראש
בכדי להגיע עם ראש שקט וללא תקלות של הרגע האחרון, חשוב להכיר את מכשיר ההקלטה איתו תעבדו. בין אם מדובר במכשיר הקלטה, אפליקציית הקלטה, או הקלטה בזום. לאחר ההיכרות כדאי לערוך התנסות קצרה עם המכשיר, אפילו אתם לבד.
4. סגנון תמלול ראיונות – ומה ניתן לבקש מהמתמלל?
בהתאם למטרת התמלול ייבחר סגנון התמלול. לצורך הנוחות של המראיין, ניתן לבחור בסגנון ייחודי שישרת את התמלול בצורה הטובה ביותר. הגישה שלי היא כי מטרת התמלול היא לחסוך זמן יקר של המראיין. כך, אנחנו מוכנים לקבל כל הערת סגנון ועיצוב מראש. בכדי שהתוצאה תהיה מדויקת ככל האפשר לצרכי המראיין. וכך המראיין יוכל לעבוד עם הריאיון ללא בזבוז זמן על עיצוב או תיקונים.
- כתיבת חצאי מילים וגמגומים. כמו "אההה" וכו'.
- תמלול נקי, רק של התוכן – ללא גמגומים וללא חצאי מילים.
- כתיבת הערות אינטונציה, רגשות ודברי אווירה נוספים כגון: (בכי) (שתיקה) (צחוק) (כעס)
- בפונט מודגש או בסגנון נטוי או בכלל בצבע אחר לדברי המראיין/מרואיין.
- הכנסת מורי זמן כל 5 או 10 דקות.
- אופן ציון מילה לא ברורה העולה בהקלטה.
- צנזור שמות העולים בתמלול על ידי כתיבת שם בדוי, או אות ראשונה בלבד.
- אופן ציון שם המראיין ושם המרואיין.
- הגדרות עמוד: שוליים, רווח בין שורות, סוג הפונט וגודל הפונט.
5. סיכום – תמלול ראיונות
ככל שההכנות לריאיון יהיו טובות יותר, כך התמלול יהיה טוב יותר, וכך גם התוצרים שיהיה ניתן להפיק ממנו.
חשוב מאוד לתאם ציפיות עם המתמלל שתבחרו. כדאי לוודא שיש לו את הידע והניסיון כדי לתת לכם את התוצר הטוב והמדויק ביותר עבורכם, ושהוא.
בצוות שלנו מתמללים מהירים, סבלניים ומקצועיים המתמחים בתמלול ראיונות. אנו דואגים שכל לקוח יקבל את התוצאה המיטבית. אל תהססו לשאול אותנו כל שאלה, ונענה עליה באופן מלא בפשטות ונדיבות.
פנו עוד היום לקבל הצעת מחיר משתלמת במיוחד לכל תמלול באשר הוא.