במה המאמר יעסוק?
- הקדמה
- למה חשוב לקדם נגישות בטקסים ואירועים?
- הרקע החוקי
- עצות וכלים פרקטיים להנגשה לכבדי שמיעה
הקדמה
המאמר הקרוב ישלב הסבר סוגי הנגישות, על החובה החוקית ועל כלים פרקטיים שניתן להשתמש בהם כבר באירועים הקרובים.
זה קורה כל שנה, בעיקר לקראת אירועים לאומיים מרכזיים. אני מקבל עשרות פניות של כבדי שמיעה מצד אחד ושל רכזי נגישות מצד שני. כולם מנסים להבין איזה אירועים צריך להנגיש לכבדי שמיעה ואיך הכי נכון לעשות את זה.
אבל קודם כל:
למה חשוב לקדם נגישות בטקסים ואירועים?
משתי סיבות: חוקית ומוסרית. את החובה החוקית אסביר בסעיף הבא אבל יש כאן מקום חשוב יותר לדעתי, החובה המוסרית.
התחושה של להיות חלק מאירוע ולהרגיש שלא חשבו עליך, שאין לך אפשרות ליהנות מהאירוע כמו כל השאר עשויה ליצור תחושות כואבות. תחושות של אדישות, שקיפות וחוסר הכלה של החברה. אבל לא מדובר בהכרח. אנו יכולים להחליט כחברה – שהנגישות הציבורית מספיק חשובה לנו וכך לצמצם את האירועים הלא נגישים. זה מתחיל בבחירה של מארגני האירועים, יחד עם לחץ מהציבור.
הרקע החוקי להנגשת אירועים לכבדי שמיעה
החובה להנגיש אירועים נמצאת תחת תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013. סעיף 54 מסדיר את החובה. הסעיף ארוך ומורכב ופישטתי אותו בתרשים זרימה. תעקבו אחרי השאלות ותדעו לאיזה הנגשה האירוע מחויב.
עצות וכלים פרקטיים להנגשה לכבדי שמיעה
- הכנת עמדת מתמלל מראש – כמו לכל שאר החלקים באירוע, גם לתמלול צריך וכדאי להתארגן מראש. לתאם ציפיות עם המתמלל ולהכין לקראתו את השטח.
- העברת חומרים מקדימים לצורך הנגשה – בתרגום לשפת הסימנים ובתמלול על אנשי המקצוע להתכנון מראש. ככל שהחומרים יגיעו אליהם מוקדם יותר יהיה להם יותר זמן להתכונן ולהגיע מוכנים.
- ישנן שתי טכניקות לתמלול אירועים וטקסים רשמיים. הראשונה – הכנת כתוביות מראש, והרצתן בעזרת איש מקצוע שנותן גיבוי ויכול להקליד אם צריך. מתאימה בעיקר לטקסים רשמיים שכלל החומרים מוכנים מראש. השנייה – תמלול מאפס של כלל הנאמר, מתאים באירועים פחות רשמיים או באירועים רשמיים בהם עיקר המלל לא מוכן מראש. כדי להתייעץ עם חברת התמלול על שתי האופציות.